Den som tror att ekonomi ”bara är värderingar” skall ta en titt på hyresmarknaden i Sverige

Då och då stöter jag bland bekanta och i den övriga samhällsdebatten på uppfattningen att ekonomi ”inte är en vetenskap” eller ”egentligen bara värderingar”: man skulle kunna få ett helt annat samhälle om folk bara kunde lära om och inte sitta fast i det ”nyliberala paradigmet”.

På det första påståendet är sant bara om man menar att, typ, fysik är den enda vetenskapen: man har precision i förutsägelser ner på till N:e decimalen även i enskilda fall. Vi vet var planeten mars kommer att befinna sig om ett år. Om vi hoppar ut genom fönstret vet vi hur snabbt vi accelererar och när vi slår i backen på tiondels sekunden när. Detsamma gäller alla människor på alla platser i alla tider.

Så är det inte med ekonomi, men inte heller med psykologi, sociologi, eller ens med ingenjörsvetenskapen. Där tvingas man arbeta med antaganden och statistiska samband. Vi vet ungefär hur det blir på bred front, men osäkerheten är stor och det är närmast omöjligt att säga något om enskilda fall.

I Sverige har vi dock ett mycket bra ”naturligt experiment”. Nämligen bostadsmarknaden. I fem decennier har vi i Sverige med massivt stöd från etablissemanget (alla partier från höger till vänster), med tillgång till alla i en demokrati acceptabla medel (skatter, subventioner, förbud, påbud, propaganda, ren mobbning av oliktänkande) och landets bästa tänkare inom bostadsproduktion, samhällsplanering, politik, ekonomi, sociologi och psykologi, försökt upphäva sambandet mellan pris, tillgång och efterfrågan på hyresrätter. Man kan nog säga att Sverige har gjort för reglering av bostadsmarknaden det USA gjorde för rymdfarten.

Skillnaden är att USA lyckades. De satte folk på månen.

Vi däremot ställde till exakt det kaos och elände som de marknadsekonomiska teorierna förutsade.

Hade vi beskrivit den svenska hyresregleringen (ja, det är en reglering även om den gamla politiska prisregleringen är borttagen) för Adam Smith skulle han inom loppet av 30 sekunder kunnat ge svar på vilket resultat vi hade fått. Överkonsumtion, underskott, svartmarknad.

Bara värderingar?

 

 

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.