Varför vänstern är beroende av sina konspirationsteorier

Jag deltar närmast på heltid i ”samhällsdebatten”.

En sak jag lägger märke till är att vänstersidan idémässigt domineras av konspirationsteorier och föreställningen om att vänstern är god medan deras politiska motståndare är onda.

Det senare är inte så konstigt. Att bygga upp en föreställning om ”vi-och-dom” för att känna sig lite bättre och stärka den egna gruppen är vanligt. Man ser det till och med bland urbefolkningar som utmärks av permanenta krigstillstånd med grannstammarna, trots att dessa ofta består av släktingar som startat eget för ett par generationer sedan. När det saknas skriftspråk och folk som regel dör vid 30 glömmer ett samhälle snabbt sin historia. I moderna samhällen är det tydligast bland fotbollsupportrar vars liv får mening av att odla obrottslig kärlek och trohet mot vissa varumärken och hat mot andra. Det sker i huvudsak fredligt, men ett antal människor dör årligen i sviterna av att ha manifesterat sitt fina kamratskap.

Att kollektivistiska rörelser som vänstern och fascismen/nationalism bygger på motsättningar och odlar hat som politisk metod är därför inte förvånande. Inte heller att politisks rörelser som bygger på individualism är rätt dåliga på att odla hat i grupp. De är en samling sparrisar som söker sig till sammanhang där man får ligga med smårunda tjejer om man läst tillräckligt mycket politisk filosofi och kan citera Heinlein. Den revolutionära handlingen är att sälja öl och dansa utan tillstånd. Därefter blir de smarta professorer och vi andra politiker och konsulter.

Men vad som är mer förvånande är vänsterns konspirationsteorier; vad beror de på? De kan inte vara tillfälligheter eftersom de är så allmänt förekommande.  Det räcker att läsa AB:s kultursida, ETC eller valfri vänsterblogg för att hitta exempel.

Grundschemat är att folk är fattiga för att den imperialistiska kapitalismen (USA) konspirerar. Att araber i mellanöstern gör sitt bästa för att förtrycka och slå ihjäl varandra beror på att USA och Israel lurar dem — och har lyckats med det i decennier.

Det finns delvis fog för uppfattningen. USA:s regering har genom åren ägnat sig åt en rad politiska stolleprov som slagit fel eller av största välvilja genomfört gigantiska projekt som gått mindre bra. Men att konstatera att förhoppningen om att skapa en demokratisk rättsstat av ett klassamhälle av Iraks typ var orealistisk är en sak. Att tro att USA hade en långsiktig plan att skapa IS är en helt annan sak. Samma sak i Afghanistan där det snabba och framgångsrika bortdrivandet av talibanerna från regeringsbyggnaderna och försöken att införa demokrati har lyckats mindre bra.

Slutsatsen av detta är att stora projekt inte går att kontrollera och att demokrati bygger på mer än bara formella strukturer. Även USA och hela världssamfundet misslyckas trots ansträngningar av folk med de mest imponerande kunskaper och miljarder dollar i sina budgetar.

Men vänsterns slutsats är att resultaten vi ser är de avsedda. Kaoset är där för att någon har velat ha det så. Det är en mystisk uppfattning. Enligt vanlig kapitalistisk logik skulle väl USA vara intresserad av ordning och reda? Målet för en kapitalist är rimligen välfungerande industristater där det finns välutbildad arbetskraft , underleverantörer och marknader för allt dyrare och mer lönsamma produkter. Inte länder på gränsen till inbördeskrig som är beroende av bistånd och där det ledande bilmärket är dieselmercor från 70-talet med evigt liv?

Men uppfattningen att det handlar om en konspiration är en oundviklig konsekvens av vänsterns sätt att se på samhället och politiken.

Deras politiska vision bygger på att samhället och samhällsekonomin går att styra i detalj. Det är så de tror att samhället fungerar.

Om ett samhälle är i kaos måste det bero på att någon vill ha kaos. Om någon istället ville ha ordning och reda och välstånd skulle det bli ordning, reda och välstånd.

Skulle de ser situationen som den verkligen är, att allt inte kan styras och att även USA och FN är maktlösa inför uråldriga, destruktiva samhällsstrukturer och värderingar, skulle också grunden för den socialistiska världsbilden falla.

Vänstern är helt enkelt beroende av sina konspirationsteorier där allt från IS till bilbränningar i Husby och fallande skolresultat beror på att någon med dolda agendor har planerat det. Om bara någon tillräckligt välvillig person finge styra skulle allt bli bra.

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.