Varför vänstern har fel om omfördelning

Kajsa Ekis Ekman skriver i ETC om omfördelning.

”Fördelade vi resurserna lika mellan alla vuxna människor på jorden skulle var och en få drygt 328 000 kronor, har tidningen Proletären räknat ut.”

Det låter ju bestickande.

Men resonemanget bygger på en ren illusion. Nämligen att marknadsvärde på tillgångar är samma sak som ”resurser” i meningen materiella ting som vi kan använda.

Ta ex Bill Gates. Han är rik. Men om vi försökte fördela hans rikedom som består av tillgångar som är högt värderade på börsen skulle de snabbt falla i värde. Det skulle också övriga Microsoft-aktier.

Och det gäller alla som är rika, oavsett om det är privatpersoner eller exempelvis pensionssparande. Försökte vi sälja ut deras tillgångar för att fördela till alla på jorden skulle börserna kollapsa.

Det rimliga att fråga sig är hur mycket mer ”de rika” faktiskt konsumerar av mat, kläder, energi, konsumtionsvaror mm jämfört med ”de fattiga”. Då får vi fortfarande stora skillnader, men potentialen för omfördelning blir plötsligt ganska liten.

Hur många har t ex mer än en bil? Rätt många. Mer än fem? Nästan ingen. Mer än 100? Några få personer i hela världen. Låt oss fördela dessa. Men vad är poängen att omfördela Ferraribilar och gamla Bugatti till Afhganistans bergstrakter? ingen alls. Detsamma gäller bostäder, lyxjakter, privatplan, sidensmokingar, diamanter, svindyra handväskor.

Ekis Ekmans illusion bygger på den självklara koppling mellan tusenlappar och välstånd som vi gör i en väl fungerande marknadsekonomi där slantarna kan växlas in mot prylar på ett ögonblick. Men papperslappar (eller värden på ett aktiekonto) är faktiskt inte samma sak som välstånd. Överflödet av mat i butiken räcker några dagar om matproduktionen upphörde. Det tillverkas helt enkelt inte så mycket mer mat, bilar, läkemedel, datorer eller annat än som konsumeras löpande.

Lösningen är med andra ord inte omfördelning oavsett vad man anser om principen. Lösningen är rättsstat och marknadsekonomi så att det blir möjligt att investera och bygga upp produktionsresurser och distributionssystem i hela världen.

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.