Skoaffärer och Coffeeshops i Amsterdam

En ytterligare reflektion under förra helgen i Amsterdam:

1. Staden måste ha världens största antal skobutiker per capita. På de centrala affärsgatorna föreföll två butiker av tre vara skoaffärer. Dessutom sålde de alla ungefär samma typ av skor. Huvuddelen groteskt fula. Sneakers, sneakers med drag av vanliga skor, eller vanliga skor med drag av sneakers. Damskorna föreföll inspirerade av modet i 80-talets prostitutionskvarter i Belgrad, blandat med sockiplast.

2. Coffeeshopsen, det vill säga fik där man kan köpa olika former av cannabis. Jag hade för mig att de alla låg i källarvåningar på skumma bakgator. Och det stämmer till stor del. Rätt mycket i Amsterdam ligger på skumma bakgator, eftersom sådana traditionellt sätt har varit idealet för samhällsplanerarna i Amsterdam. Men de fanns också på ställen som Rembrandtplats, ett mycket trevligt torg. Komplett med neonskylt och uteservering. Ungefär som att det bredvid Lisa på torget på Östermalm skulle ligga en uteservering där folk sitter i solens sken på lördagen och njuter sin förmiddagsbrajja. Den angränsande glassbaren måste anses ha fått en av det kända universums bästa lägen. För medan den som har fått en punch och blivit en ny människa också vill ha en punch (som det heter i visan), vill den som blivit en ny människa av cannabis sällan ha mer cannabis. Han vill ha GLASS!*

Enligt svensk ideologi borde detta vara ett samhälle i snabb kollaps. Men som sagt, Holland och Amsterdam är ett trevligt och väl fungerande samhälle. Känslan i folkvimlet på lördagskvällen vara enbart positiv med softa glada människor, en del fulla. Men alla vänliga.

*Nej. Jag rökte förstås inte. Men jag åt glass…

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.