När blev svenskarna ett skitigt och ansvarslöst folk?

Har just varit i Wien och studerat avfallshantering med det kommunala avfallsbolaget SÖRAB där jag sitter i styrelsen. För er som undrar så ”nej”: det kostade inte skattepengar, SÖRAB tjänar pengar på marknaden, och ”ja”: wienarna är världsledande på sophantering och ytterligare ett ”ja”: styrelsen både bodde på hotell, åt och drack ”gratis”.

Men det är inte det den här bloggposten skall handla om. Utan det faktum att i Wien finns det samma typ av insamling av förpackningar som vi har i Stockholmskommunerna. Men med flera skillnader:

1. De har vanliga sopkärl med lock — inte någon form av bunkrar. Det vill säga man skulle kunna rota i dem. Men det är ingen som gör.

2. Kärlen är på hjul. Det vill säga man skulle kunna dra ut dem i gatan eller välta dem eller ställa till annat ofog. Men det är det ingen som gör.

3. Och självklart skulle folk kunna ställa dit en massa annat skräp som inte går ner i kärlen, typ mattor, spisar, hushållssopor mm. Men det är det ingen som gör.

Det är rent och snyggt kring stationerna och sopkärlen står på rad, närmast i givakt. Inget skräp. Inget klotter.

Motsvarande anläggningar i Stockholm, även på Lidingö, Danderyd och Östermalm, påminner mer om tredje världen. Ohyggligt skitigt och rörigt. Det verkar vara omöjligt för människor att förstå att det handlar om insamling av förpackningar och att gamla TV-apparater som inte går in i hålen inte bara skall lämnas på marken.

Saken är den att för 30 år sedan var Sverige som Österrike. Rent och välordnat. Men det har hänt något. Vi har blivit ett folk av vandaler och ansvarslösa skitgrisar som är närmast oförmögna att ta ansvar för vår offentliga miljö. Vi kan inte ens ha ett bokinkast på stadsbiblioteket därför att människor kastar in brinnande föremål.

Frågan är vad som har hänt? Österrike har både välfärdsstat och invandring och är kvävande politiskt korrekt. Visserligen har de bordeller och säljer sprit på bensinmackarna, men det kan knappast vara förklaringen till att folk tar ansvar.

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.