Norberg beskriver regeln — inte undantaget

Läser Johan Norbergs eurokrasch. Excellent som vanligt. Rolig och skrämmande på samma gång.

Det roliga är hur EU:s pompösa makthavare (särskilt fransmän, varför är franska politiker alltid så otroligt inkompetenta och löjeväckande?) får brallorna neddragna.

Det skrämmande är två saker:

1. Att det är uppenbart att Euron till sist hade blivit ett skenande tåg. Ingen hade kontroll eller kunde stoppa processen. Lite som första världskrigets utbrott. Och framför allt att det handlar om en generell process. På det viset kommer mycket politik till.

2. Att allt förnuft och all rationalitet är som bortblåst. Grupptänkande och mobbing tar över. Ingen kan längre skilja mellan sanning och lögn. Förnuftiga personer med en annan åsikt faller in i kören, tystnar frivilligt eller mobbas ut. Jag minns tydligt från  kronförsvaret och den senare EMU-debatten i Sverige hur i övrigt anständiga människor offentligt antydde — även om sina (fd) vänner — att  dessa var psykiskt instabila eller missbrukare. Många av de utmobbade blev dessutom knäppa. Det är det som gör utfrysning så effektivt: den som blir utfryst knäppar oftast ihop och (simsalabim): Vad var det vi sa!

Jag vill inte på något sätt påstå att det inte fanns omdömesgilla personer som var för ett svenskt euromedlemskap. Det var fullt rimligt eftersom det ännu inte fanns erfarenhet av hur lite överenskommelser av typen stabilitetspakten och liknande utfästelser betyder. I dag vet vi att inget — bokstavligt talat inget — av det som EU:s ledare säger eller kommer över ens om gäller. De högtidligaste deklarationer kan brytas fullständigt inom en vecka eller ett par månader. Min poäng är bara att den rationella debatten helt och hållet upphörde.

Det som gör mig lite illa till mods (men gläder den del av min personlighet som är omåttligt cynisk) är att jag tror att även denna process är generell. När politisk makt och prestige står på spel spelar fakta och förnuft inte längre någon som helst roll.  Det Norberg beskriver är inte undantaget utan regeln.

 

 

 

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.