Religionen förgiftar allt – eller i vilket fall Republikanerna

Många borgerliga debattörer ägnar sig sedan ett par dagar åt att analysera varför Romney förlorade och vilket Republikanernas problem är.

Till att börja med skulle man kunna säga att problembilden är starkt överdriven. Mitt Romney förlorade med liten marginal mot sittande president, Republikanerna har fortfarande representanthuset och tillräckligt stor andel av senaten för att kunna driva politik där.

Å andra sidan är det uppenbart att man går bra i de delar av USA som avfolkas, men dåligt i storstäderna och expansiva, dynamiska stater. Texas är undantaget. Man är ledande på marknader som försvinner. I den delen liknar — som PJ Anders Linder i SvD påpekar — Republikanerna våra svenska Socialdemokrater.

Allmänt beskrivs Republikanernas problem som att partiet har radikaliserats och man varnar för att valförlusten skall leda till ytterligare radikalisering.

Men analytikerna går som katter kring het gröt. Och den gröten är religionen. Republikanernas problem är inte att de blivit anarkokapitalister, driver allas rätt till fritt kitt, fri fart, gayäktenskap åt alla, polyamorös aktivism (ja, det skall i så fall ha varit mormonen Romney) eller ens frågor om medborgarliga rättigheter i strid med antiterrorismvansinnet som motiverar nästan vilka övergrepp som helst när det gäller integritet och rättssäkerhet.

Och Republikanernas problem är definitivt inte att de betonar att människor skall vara hederliga, flitiga och ta hand om sina nära och kära, ta ansvar för sin omedelbara omgivning och vara lojala med nationen. Det är allmänt omfattade normer som Republikanerna uttrycker väl medan Demokraterna är otydliga på grund av sina kopplingar till vänsterradikala fackföreningar och en väljarkår med betydande andel offentliganställda och bidragsberoende.

Nej, det är uppenbart att en stort problem är religionen. Även om USA utmärks av aktiv religiositet på ett helt annat sätt än Sverige och många andra Europeiska länder är det ett problem att Republikanerna har allt för många religiösa hattifnattar bland sina företrädare. Alla dumheterna om våldtäkt och abort, motståndet mot preventivmedel, allmän sexualfientlighet (i praktiken ofta uppenbar dubbelmoral) motståndet mot stamcellsforskning, samkönade äktenskap och utvecklingsläran har religiös grund.

De religiösa knäppgökarna är säkert inte många men de är högljudda och de ställer till problem. Inte minst genom att de stöter bort moderna storstadsväljare och högutbildade.

Man kan ha hur stort förtroende som helst för en kille som Mitt Romney. Men det är inte självklart att man tycker att atombombskoderna skall förvaltas av en kille som (kanske, om han inte hycklar) tror att Gud bor på planeten Kolob…

 

 

 

 

 

 

 

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.