Bra beslut för Överjärvas framtid

I går fattade kommunfullmäktige i Solna beslut som gör att Överjärva gård  i norra Solna kan bli ännu bättre. Gården som är en del av Igelbäckens naturreservat är populärt och har en del unika kulturhistoriska värden. Verksamheten på gården är en naturskola, fik, djur, statarmuseum, julmarknader och liknande. Men oklar organisatorisk struktur har under många är lagt en död hand över gårdens utveckling. I praktiken har Solna stad drivit verksamheten genom ett bolag som försökt göra allt möjligt, från naturskola till byggnadsvård och hyresvärd. Relationerna till andra aktörer på gården har ibland varit oklar och tills nyligen hade bolaget en egen VD — för en verksamhet bestående av några få anställda pedagoger och ett fik…

Nu har vi fått ett beslut som gör att verksamheterna renodlas och byggnaderna restaureras för vettiga fuktioner. En ny tanke är att anlägga en förskola, främst tänkt för det nya bostadsområdet som växer fram på Ulriksdalsfältet. Det kommer också att göras en detaljplan.

Sammantaget kommer detta att leda till större kännedom och fler besökare samt inte minst en professionalisering av verksamheten — med ett fokus på naturskolan som redan i dag är den avgjort populäraste och mest välfungerande verksamheten på gården.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet motsatte sig framför allt förskolan då de menar att barn inte passar in i området och kommer att leda till mer biltrafik.

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.