Behrang Miri gjorde misstaget att tala om vad han tänkte göra…

Carlos Rojas, en av svensk offentlighets bästa illustrationer av kejsarens nya kläder, självömkar i Aftonbladet. Det är synd om antirasisterna, minsann. De kämpar mot en övermäktig fiende. Så fort de försöker blottlägga ”vardagsrasismen” slår systemet tillbaka:

”Miri är bara den senaste i raden av antirasister att hamna i den här
situationen. En av de första och tydligaste situationerna i ”modern” tid som jag minns är när dåvarande Centrum mot rasism kritiserade marknadsföringen av GB:s glass Nogger black för att vara rasistisk. Det fanns ingen kapacitet alls i det kollektiva offentliga samtalet att ta tillfället i akt och diskutera den vardagsrasism som finns ibland oss – så omedveten att den i all välvilja blir del av en harmlös produkts reklam.”

Well…

Nej, det finns lyckligtvis ingen ”kapacitet i det kollektiva offentliga samtalet” att ta teorin om att lakritsglassen Nogger Black var en del i en omedveten rasistisk agenda på allvar. De flesta såg teorin som exakt vad den var: ett skruvat försök av en liten grupp att hitta något att bekämpa. Av det enkla skälet att medlemmarna av gruppen lever på att bekämpa något som knappast existerar.

Sverige är ett av de minst rasistiska länder som finns. Folk har en del oreflekterade fördomar och är misstänksamma mot sådant som är annorlunda. Svensk arbetsmarknadslagstiftning håller effektivt stora grupper utanför arbetsmarknaden. Det gäller invandrare, men inte enbart invandrare, utan även ungdomar, äldre eller människor som är en aning udda eller har något litet handikapp.

Riktig rasism finns, men den är ett marginalfenomen. Obehagligt nog för dem som råkar ut för den. Polis och rättsväsende är likgiltig och undfallande, men det gäller ju nästan all brottslighet med undantag för skattebrott. Invandrare har också hamnat i vidriga bostadsområden. Men alla som vet något om svensk politik de senaste 50 åren inser att detta är en oavsedd konsekvens av en ytterst välmenande politik. Miljonprogrammet planerades och byggdes som framtidens moderna boende för svenskar av politiker som inte kunde tänka sig att Sverige skulle bli ett land med stor invandring. Mycket har blivit fel, men det handlar inte om rasism.

Rasism är helt enkelt inte som Rojas påstår en dominerande samhällsfaktor:

”Mönstret att så fort någon utför en handling med avsikt att minska rasismen i samhället, blir den handlingen förlöjligad och hånad av etablissemanget.”

Men alla som lever i verkligheten vet att det knappast går en månad utan nya kampanjer, demonstrationer, mångfaldsstrategier och så vidare. Antirasism är en sekulär religion i Sverige. Är det någon som har etablissemanget i ryggen är det personer som Carlos Rojas och Behrang Miri.

Därför uppfinner man något som kallas ”vardagsrasism. Vi är på något sätt alla rasister oavsett om vi är rasister eller inte. Ungefär som vi i religionens ögon ofta alla är syndare oavsett vad vi gör. Arvsrasism i stället för arvssynd, typ…

Men kampen mot rasism är ofta en del i karriärplaneringen och en radikal agenda med helt andra förtecken är tolerans och öppenhet. Det går att lufta politiker och myndigheter på projektpengar. Behrang Miri skaffade sig ett toppjobb med rätt oklara kvalifikationer. Det måste finnas tjogvis offentliganställda surrkusar med kepsen bakfram.

Det går också att driva politisk extremism under täckmantel av antirasism. Det är vad debatten om Tintin på kulturhuset bör handla om.

Antirasismen är första steget, som inte kan invända emot, i en mer långsiktig politisk strategi.

Behrang Miri blev övermodig och talade om vad han tänkte göra. Hans plan var inte att ta bort Tintin i Kongo (den var säkert redan borttagen) utan att skapa sig själv en plattform för att till sist rensa ut även vuxenlitteratur han behagar ogilla.

Då brakade debatten lös. Exit Behrang.

Men hur många Behrang Miri finns där ute som inte är dumma nog att avslöja sin strategi?

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.