I ett litet land finns det inte plats för vattentäta skott

En återkommande kritik i samband med politikerveckan på Gotland är att en där samlas media, politiker och intresseorganisationer. De senare understödda av PR-branschen som i många fall ger intryck av att vara huvudaktörer. Organisationerna förefaller finnas till för PR-konsulternas skull, snarare än tvärt om. Frågan är om detta egentligen är något problem? Det handlar om en branschmässa och där möter man branschens aktörer snarare än allmänheten som är ”kunderna”.

Men ett identifierbart problem på ett övergripande plan är givetvis växelbruket mellan journalistik, PR, intresseorganisationer och politik. Samma person kan ett år dyka upp som journalist, nästa år som informationschef på ett fackförbund, det tredje året som presschef åt en minister och ytterligare ett år senare som PR-konsult. Jag är själv ett exempel på den typen av person.

Det säger sig självt att framför allt journalistikens roll som granskare av makten hotas av detta fenomen.

Tyvärr tror jag det är oundvikligt på grund av att Sverige är ett så litet land. Den som vill göra karriär har svårt att hålla sig inom en sektor eftersom de attraktiva tjänsterna är för få inom varje sektor.

Detta är ingen katastrof, men det är värt att tänka på. Inte bara ur integritetssynpunkt utan även ur professionell synpunkt. Man blir helt enkelt inte särskilt bra på något yrke om man återkommande byter jobb och bransch. Vidsynt, allmänbildad och mångsidig, visst. Men inte genuint, hårdfört proffsig. Det är ett problem.

 

 

 

 

 

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.