Skatteromantik på syra…

Gunnar Wetterberg är en förnuftig man. Men i sin senaste artikel i Expressen går han över gränsen till pekoral när han hyllar Sverige och vår önskan att betala skatt.

Skälet att vi betalar skatt är trots allt i hög utsträckning att socialdemokraterna under ett långt maktinnehav har byggt upp den fria världens mest utvecklade och integritetskränkande kontrollsystem. Det är svårt att komma undan och skattebrott straffas i paritet med att, typ, tortera ihjäl sin hustru eller delta i en extremt rå och hänsynslös gruppvåldtäkt. En ytterligare faktor är att riksdagsmajoriteten och myndigheterna har lärt sig av misstagen. Man plockar inte över 100 procent i skatt av folkkära författarinnor eller hämtar kända regissörer på deras arbetsplatser som vore de terrorister. Så gör man bara med folk utan kändisstatus. Skatten är numera bara skamligt hög, inte groteskt hög.

Till sist bör man komma ihåg att stödet för det stora skattetrycket bygger på två illusionstrick:

1. I runda slängar hälften av skatten är dold som arbetsgivareavgifter och moms. Vem skulle inte uppleva en vara eller tjänst som prisvärd och leverantören kunde dölja halva kostnaden? Detta kallas i normafallet för bedrägeri.

2. En stor del av befolkningen tror dessutom på grund av det dolda skatteuttaget att någon annan betalar förmånerna de tar del av. Folk gillar inte att betala skatt. De gillar tanken på att de själva profiterar på systemet.

Det rimliga vore att avskaffa källskatten och tvinga butikerna att lägga på momsen vid kassan. Varje löntagare får varje månad ut hela lönen och betalar in sedan in ungefär hälften i skatt. Det är inte svårt. Varenda rörmokare, korvhandlare, konsult och frilansande journalist klarar av betydligt mer komplicerade processer.

Och när man handlar bensin så säger pumpen 100 spänn för full tank, och sen läggs en femhundring på i skatt vi kassan.

Då — och först då — skulle vi får en realistisk bild av hur förtjust i skatter svensken egentligen är.

 

 

 

 

 

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.