Hedersmord är exakt vad det handlar om

Hanne Kjöller skriver i dag om hedersmordet på en 19-årig kvinna.

Inget fel på artikeln. Däremot anser Kjöller att det är något fel på termen ”hedersmord”:

”Det talas om hedersmord, eller skammord som det borde heta eftersom det inte finns något hedervärt med att döda andra människor.”

Låter bestickande, men är ett feltänk. Språket fungerar inte på det viset att termen ”hedersmord” ställer till problem. Alla med hyggliga kunskaper i Svenska förstår att ordet inte betyder, typ, ”ett särskilt berömvärt och välmotiverat mord”.

Vi har till att börja med en rad sammansättningar av samma typ: sexmord, passionsbrott, religionskrig. Men vi tror ju inte för den skull att det handlar om att det är något särskilt sexigt med mord, passionerat över brott eller religiöst med krigföring. Vi förstår att det handlar om motiveringen till handlingen. Vi förstår också att det i allmänhet är en perverterad form av sexualitet, passion och religion som leder till krig och tragedier. Och på samma vis förstår vi att det är en primitiv, förmodern, kollektivistisk och därmed destruktiv föreställning om heder som leder till att folk mördar sina anförvanter (det är inte bara kvinnor som dödas av hedersskäl).

Termen ”skammord” är sämre. Den antyder att mordet sker på grund av skam, vilket säkert är en del av många hedersmord. Men den centrala faktorn är föreställningen om heder som går utöver att man bara slipper skämmas. Hedern är ett viktigt socialt kapital som hänger samman med egendom, släkten eller klanens storlek, att som familjeöverhuvud kunna hålla ord och därmed vad attraktiv som affärspartner. Att din dotter, som är en del i uppgörelser mellan familjer eller klaner, vill följa sin egen vilja är ett problem betydligt större än att skämmas.

 

 

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.