Ekonomins lagar gäller även i Istrien

Den utmärke Richard Swartz skriver i DN en kåserande artikel om att marknadsekonomins lagar inte gäller i den lilla by i Istrin där han har sitt sommarställe. Han menar att de där är ställda på huvudet.

Men uppenbarligen gäller de till 100 procent. Folk försöker ta fantasipriser för sina hus och får dem mycket riktigt inte sålda. Det är helt i enlighet med vad man kan förvänta sig. Om de faktiskt hade fått 5 miljoner euro för ett ruckel skulle man kunna börja undra. Men så är det inte.

Det är inte alls ovanligt att folk försöker sälja saker för dyrt och därför inte får dem över disken. Det är därför biltillverkaren SAAB inte längre finns…

Kvinnan som försöker sälja sina ägg för dyrt och till sist av prestigeskäl blir av med en god affär är tyvärr ett exempel på vanlig känslodriven irrationalitet. Inte heller det något konstigt.

Och hans sista exempel, att en amerikan inte fick köpa en markplätt trots att han bjöd en förmögenhet, är inte heller i strid med någon ekonomisk vetenskap. Den kräver inte att allt är till salu.

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.