Varför har ideer och traditioner mer skydd än individer?

Slöjdebatten går vidare. Enligt Skolverkets jurister (i DN) går det inte att förbjuda slöja. Det vore diskriminering. Men det beror inte på att det finns en rättighet att klä sig hur som helst i skolan.  För det finns inte. Ingen får bära hakkors eller andra provocerande symboler (men Che Guevara eller Lenin på T-shirten går förmodligen bra…). Och gissningsvis går det inte att komma i någon udda uniform med hänvisning till att man uppnått nivån ”Operativ Thetan, klass IIX” inom scientologikyrkan.

Men exempelvis niqab går bra med hänvisning till religion, tradition och etnicitet är skyddade av antidiskrimineringslagstftningen. Det betyder att vissa religioner och traditioner har ett skydd som inte individer har. Vidare att detta gäller godtyckligt utvalda relgioner och traditioner. Och dessutom sådana som helt och hållet saknar sammanhållna eller enhetliga regler för kläder och beteenden. Muslimer bär generellt sett varken slöja eller niqab. Många som bär niqab eller heltäckande slöja gör det inte i sina hemländer. De har valt klädedräkten i Sverige. Den svenska diskrimineringslagstiftningen skyddar helt enkelt vare sig individer, etniskt grundade tradtioner eller religöisa uttryck. Den skyddar vissa personers godtyckliga smakpreferenser och traditioner som är kanske några månader eller ett par decennier gamla (traditioner är ofta påhittade av olika skäl). Anledningen är feghet och undfallenhet inför aggressiva politiska och religiösa påtryckningsgrupper.

Det enda rimliga i ett modernt samhälle är att alla individer har samma rättigheter. Skolan, eller arbetsgivaren, får bestämma reglerna givet att de är lika för alla. Är det ok att klä sig hur som helst så skall det även gälla dem som vill ha brun skjorta och koppel. Är det ok att hångla på skolgården skall detta gälla alla oavsett sexuell läggning. Får man ha slöja, fez eller kipa under lektionstid får man också ha basebollkeps eller mössa med texten ”Porn star”.

De flesta skolor skulle förmodligen reglera detta rätt hårt, vilket åtminstone jag tycker är helt riktigt. Inga provocerande symboler av någon sort, inga bara magar ner till skrevet, inga huvudbonader. Inget hångel i korridorerna. Det viktiga är att reglerna är lika för alla.

Konstig eller provocerande klädsel får man ha hemma och på gator och torg.

Det är dags att den svenska lagstiftningen rensar ut de sista förmoderna ideerna om särskilda rättigheter för religioner, folkgrupper och traditioner.

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.