Vad händer med det sociala kontraktet i EU?

Annika Ström-Melin på DN har läst Habermas om EU. Han efterlyser att EU:s ledare blir mer tydliga. De skall deklarera vad de vill med EU och fatta tydliga beslut efter öppen debatt. Ström-Melin håller med. Det gör jag också.

Men det är nog tyvärr så att det kommer inte att hända. Dagens ledare i EU har inget intresse av att viktiga frågor skall diskuteras öppet och reslutera i tydliga beslut. En sådan process tar bort makten från ledarna och överförs först till folket och därefter till tydliga och välskrivna lagar och avtal.

Utrymmet för godtycklig och principlös personlig maktutövning minskar.

Det är därför vi kallar den processen för demokratisk.

Det stora problemet är att samhällskontraktet i EU håller på att upplösas. Ledarna har då och då lurat medborgarna — med katastrofala följder. Är det exempelvis någon som tror att ingen visste om att Grekland var bankrutt redan när landet togs om i valutasamarbetet? Medborgarna vet om det och har förlorat förtroendet för ledarna och eliterna i EU.

Ett tydligt exempel är svenskarnas inställning till just EMU. Det var en gång moderaternas favoritprojekt, nödvändigt för att Sverige inte skulle gå under. I dag vågar inte ens Anders Borg vara tydligt för. Han vet att inte ens hans auktoritet som unikt kompetent och populär finansminister räcker till. EMU-frågan i Sverige skulle inte vinna på hans stöd. Han skulle istället förlora auktoritet. Att vara för EMU har nästan blivit en kuf-åsikt även i breda lager av bildade svenskar.

Och det beror naturligtvis inte på Miljöpartiet eller Vänsterpartiet har så extremt stort genomslag i just EMU-frågan.

Det beror på att frågan förknippas med ledarna och eliten i EU. Och ingen förnuftig människa har längre kvar något större förtroende för dem.

Detta är ett problem och frågan är hur det skall kunna lösas?

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.