Politiska nyord: främja

Svenska myndigheter ägnar sig i hög grad åt propaganda. Propagandan i George Orwells 1984 är i jämförelse primitiv, brutal och orealistisk. Ingen går på dumheter som att att ”krig är fred” eller ”slaveri är frihet”. I Orwells dystopi skulle få människor tro på propagandan. De skulle låtsas tro eftersom den som inte spelar med i galenskapen bestraffas. Detsamma gällde i det forna Sovjet och förmodligen även i dagens Nordkorea. I vilket fall om man frågar någon form av bildad, urban del av befolkningen.

I Sverige fattar politikerna beslut som saknar folkligt stöd, men som i efterhand ”förankras” genom att myndigheterna ges generösa propagandabudgetar.

Detta kallas naturligtvis inte propaganda. Under en tid försökte man kalla det ”information”, men medborgarna var inte dumma nog att gå på det. De känner igen propaganda när de ser den. Ingen skulle ju uppfatta reklam som ”information” bara för att ett företag puffade för en produkt genom faktapåståenden. Vi vet ju att påståendena är noga utvalda, vinklade och formulerade för att uppnå ett visst syfte.

Så ”information” går bort.

Istället talar myndigheterna i dag om ”främjande”. ”Vi har ett främjandeuppdrag från regeringen” kan de säga.

Det ordet fungerar bättre. Det andas inte falsk objektivitet. Men det har inte samma trista associationer som ”progaganda”.

Men det är förstås exakt vad det handlar om.

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.