Om vad Thatcher egentligen sade och vårt ansvar att inte missförstå varandra

Maggie lär ha sagt att det inte finns något sådant som ett ”samhälle”. Det brukar tas till intäkt för att antyda att hon 1) inte var riktigt klok och 2) anhängare av det som kallas ”social atomism”, det vill säga föreställningen om att människor inte är beroende av varandra (ingen har såvitt jag vet någonsin påstått något så dumt, men det är en återkommande anklagelse i samhälldesbatten).

Självklart var det inte det hon menade. Hennes budskap var att folk inte bara kan kräva sin rätt till understöd från staten utan att först själva försöka lösa sina problem och att det inte finns något sådant som rätt till understöd utan motsvarande plikt. Här är det riktiga citatet som jag fått från Janerik Larsson:

”I think we’ve been through a period where too many people have been given to understand that if they have a problem, it’s the government’s job to cope with it. ’I have a problem, I’ll get a grant.’ ’I’m homeless, the government must house me.’ They’re casting their problem on society. And, you know, there is no such thing as society. There are individual men and women, and there are families. And no government can do anything except through people, and people must look to themselves first. It’s our duty to look after ourselves and then, also to look after our neighbour. People have got the entitlements too much in mind, without the obligations. There’s no such thing as entitlement, unless someone has first met an obligation.”
Women’s Own magazine, October 31 1987

Vad hon menar kan knappast missförstås. Men debatten är präglad av att folk från början valt att missförtå för att göra en politisk poäng.

Tyvärr är det inte enda gången och tyvärr förefaller tekniken bli allt vanligare.

Det senaste lika tydliga som deprimerande exemplet finns inom Alliansen där även mina egna partikamrater gjorde sig skyldiga, nämligen i debatten om skrivplattor i skolan.

1. Sollentuna meddelar att de skall låta barnen använda skrivplattor för att lära barnen läsa och skriva.

2. Jan Björklund låtsas tro att barnen i Sollentuna inte längre skall behöva lära sig skriva för hand (att de moderata skolpolitikerna således är fullständiga idioter).

3. Moderater låtsas tro att Jan Björklund vill förbjuda läsplattor i skolan eller till och med att han är emot läsplattor generellt (att han således är en fullständig idiot).

Debatten förs alltså mellan människor som väljer att inte bry sig om vad motparten tycker. Det kan inte bero på brist på information, all info ligger på nätet.

Detta beteende kommer aldrig kunna stoppas. Men det är värt att påpeka att den som gör så bidrar till en förslumning av debatten.

 

 

 
 

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.