Moderaterna är trots allt inte allsmäktiga

Då och då dyker det upp anklagelser om att moderaterna tar de andra allianspartiernas röster. Nu har det gått så långt att alliansen riskerar att förlora makten vid nästa val på grund av att något av småpartierna (läs Kd) åker ur Riksdagen. Vi moderater borde därför låta de andra partierna behålla lite fler röster.

Men detta är en helt absurd föreställning. Den utgår ifrån att moderaterna bestämmer hur många röster partiet vill ha. Sanningen är att vi är i huvudsak maktlösa inför väljaropinionen. Just nu har vi genom en kombination av skicklighet och tur (andelarna är oklara) en hygglig del av väljarkåren. Men det beror exempelvis på att sossarna har haft två odugliga ledare på rad och bråkar internt. Det kan ju ta slut om ett par veckor. Sossarna är inte dummare än andra människor. Risken är betydande att de till sist fattar att det är allvar och samlar ihop sig. Vad som händer då vet ingen.

Tanken att moderaterna skulle kunna bestämma att ”nu ger vi Kd 2 procent mer av väljarkåren” är helt enkelt orimlig.

Sanningen är att om vi moderater kunde bestämma vår andel av väljarkåren skulle vi rimligen inte nöja oss med en promille mindre än 100 procent.

 

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.