Man skall akta sig för gemenskap

En av de vanligaste värdeorden i politiska debatter är ”gemenskap” och hänvisningen till grupptillhörighet är ett ganska vanligt argument.

Gemenskap, är gemenskap bra? Kanske. Det beror naturligtvis med vilka och på vems villkor vi har gemenskapen och vilka villkor den ställer. Att strävan efter att känna gemenskap är en mänsklig drift gör inte saken enklare. Sexdrift, aggression, lögnaktighet och ointresse för individer utanför den omedelbara flockgemenskapen är också mänskliga egenskaper men därför inte automatiskt goda.

Vidare är de grupper vi antas vilja känna gemenskap med ofta påhittade. Ja, Gingrich hade rätt när han sade att palestinierna är en påhittad folkgrupp. Men även ”amerikaner”, ”svenskar” eller ”Europeer” är påhitt. ”Arbetarklassen”, ”borgerligheten”, ”den vita rasen”, ”kristna” och ”muslimer” är påhitt. Inte på det viset att vi inte kan göra användbara avgränsningar och skapa statistiska kategorier (det är exempelvis meningsfullt att beskriva mig som ”svensk” och ”kristen”), men föreställningen om att jag automatiskt skulle känna gemenskap eller ha någon form att moraliska förpliktelser som andra ”kristna svenskar” är naturligtvis mumbo-jumbo. Exakt lika mycket mumbo-jumbo som föreställningen om att jag borde känna gemenskap med andra medelålders män, andra vita människor, andra européer eller andra personer med skonummer 44. Att jag eventuellt kan identifiera gemensamma intressen med dessa grupper är en annan sak. Men då är mindre primära kategorier som egenföretagare, cyklist, bilist, Solnabo mm ofta viktigare än nationalitet, religion eller hudfärg.

Eftersom människans önskan om gemenskap och vår föreställning om att vi har förpliktelser mot vår egen grupp är så stark är hänvisning till gemenskaper en av de vanligaste sätten för politiker att manipulera folk. Vi mot dom är en klassiker som vi förknippar med SD, men som dyker upp överallt (diskutera den kommunala skatteutjämningen med en landsortspolitiker får ni se…).

Känslan av gemenskap är förmodligen den mest kraftfulla motivationen för människor. Vi är flockdjur och utan (den egna) flocken är vi dödens. Det är därför vi bör osäkra vår intellektuella revolver varje gång någon hänvisar till värdet av gemenskap.

 

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.