Avdelningen tidstypiska ord: ”livspusslet”

Ett ord som får mig att osäkra revolvern är ordet ”livspusslet”. Det är i och för sig inte en alldeles oäven metafor för en tillvaro med många olika krav och verksamheter som skall klämmas in i dygnets 24 timmar. Men samtidigt har ordet en olycklig innebörd. Ord har makt över tanken och därmed över hur vi känner och beter oss.

Vi talar ju inte bara om livspusslet utan om att livspusslet skall ”gå ihop”, det vill säga läggas färdigt med var bit på sin plats. Först då uppstår en njutbar bild.

Konsekvensen av den bilden är en föreställning om livet som något som skall göras klart snarare än levas. Ett gott liv är ett liv där vi på ett rationellt sätt har klämt in maximalt antal nyttiga och värdefulla verksamheter och där det gäller att ”hinna med allt”. I värsta fall leder det till uppfattningen att allt som är vardagsliv — jobb, arbetsresor, dagislämning, veckohandla, städa – är i vägen för det ”viktiga” — vad det nu kan vara…

Större delen av livet skall helt enkelt stressas igenom på ett rationellt sätt för att ge tid åt de verksamheter och upplevelser som skall ge tillvaron guldkant och mening.

Det är inte självklart att en sådan föreställning leder till ett särskilt tillfredsställande liv.

Att ordet dykt upp de senaste åren är ingen tillfällighet.

Straffan Burenstam-Linder förutsåg utvecklingen redan 1969  i sin bok ”Den stressade nutidsmänniskan”. Han sade ungefär såhär. När vi tjänar mer pengar på att arbeta kan vi också göra och äga mer spännande saker. Det leder till att vi kläms mellan arbetet och de intressanta fritidssysslorna.

För min mammas generation var idén att man skulle resa till London eller New York en helg för att shoppa och gå på exklusiva restauranger något för rockstjärnor och kungligheter. I dag är det vardagsmat för medelklassen i Stockholm. Problemet är bara att hitta en jobb- och konferensfri helg och göra den rationella prioriteringen mellan shoppingresa, skidåkning, yogaretreat och den eftersläpande Vättern-runt-träningen.

Det är helt enkelt stressigt att få tid att vila och en kamp att frigöra tid för att njuta.

Klart RUT-avdraget – som ger fyra timmars städfrihet för två timmars arbete — är poppis.

 

 

 

 

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.