Varför satsa på vår bransch? För att vi är så ineffektiva, förstås!

I gårdagens DI skriver ekonomerna Radetzki/Lundgren om vindkraften och Sveriges långsiktiga energiförsörjning. De påpekar återigen det som alla vet men ingen låtsas om, nämligen att vindkraften är ekonomiskt vansinne – energipolitikens svar på havskappsegling, typ (minus glamouren).

I stället bör Sverige satsa på mer kärnkraft.

I dag får de i samma tidning svar på tal av tre VD:ar inom vindkraftsbranschen (samt Anders Wijkman som får ge lite kunglig glans åt artikeln).

Även om vi bortser från att dessa tre personer är totalt beroende av vindkraftssubventionerna för sin verksamhet är artikelns argumentation rätt udda.

Artikeln börjar med att veva klimathotet och anklaga dem som påpekar att vindkraft är dyr och ineffektiv för att vara klimatskeptiker. Jag vet inte vad Radetzki/Lundgren anser om klimatfrågan. Men deras artikel berörde inte klimatet. Den argumenterade dessutom för en annan klimatneutral energikälla, nämligen kärnkraft.

Men det underligaste argumentet är att vindkraften ”skapar nya jobb”. De fyra författarna hänvisar till en amerikansk studie som visar att ”vindkraften skapar fler jobb per GWh än traditionella energislag”.

Detta framhålls alltså som ett argument för vindkraft!

Det måste vara helt unikt att företrädare för något som påstås vara en framtidsindustri framhåller att man har vetenskapliga bevis för sin låga produktivitet.

Detta, om inte annat, bevisar slutgiltigt att vindkraftsbranschen är så beroende av subventioner och politiska privilegier att den helt tappat kontakten med ekonomiska realiteter.

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.