Majoriteten plundrar som vanligt minoriteten

I framtiden blir vi fler gamlingar (jag kommer att vara en av dem om jag får leva och ha hälsan).

Det betyder att färre yrkesaktiva kommer att försörja en växande grupp pensionärer. Problemet för kommunerna är att det betyder att ökande servicebehov skall finansieras av vikande skatteintäkter.

ScB har gjort en rapport som presenteras i dag i DN.

I detta sammanhang är det oundvikligt att det kommunala utjämningssystemet uppmärksammas.

ScB-artikeln skriver inte explicit om detta men bidrar genom sina exempel till föreställningen om att det finns ett litet antal kriskommuner som får stöd. Det verkar motiverat. Gamlingar i Pajala kan faktiskt inte tillåtas svälta ihjäl.

Men man skall vara på det klara med att de som bidrar till systemet netto är en handfull kommuner. De riktiga kriskommunerna är också ett ganska litet antal (och har få invånare).

Men däremellan finns en massa kommuner som är nettobidragstagare utan att vara i närheten av att ha några riktiga problem. De bygger idrottshallar och äventyrsbad eller driver gym och andra företag för extrapengarna som ramlar in utan motprestation.

På samma sätt är det med utjämningssystemet mellan landtingen. Stockholm Läns Landsting är den enda nettobetalaren. All andra landsting, inklusive skåningarna och de goa gubbarna i Sveriges Palermo med omnejd är vinnarna.

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.