Kalifornifiering

Maud Olofsson har gått från att vara en av Sveriges mest överskattade politiker till att vara ungefär så utskälld som hon förtjänar.

Hon har föreslagit att villaägare skall ”byta glödlampor” för att hantera de höga elpriserna. Sanningen är att många villaägare redan har genomfört de besparingsåtgärder som går. De som inte gjort det utan behöver byta till LED-lampor och treglasfönster står i så fall inför investeringar på mellan 50 000 och 100 000.

Nu har hon bytt spår och vill reglera priserna på el. Regleringen riktar sig till de 25 procent av konsumenterna som av något skäl har usla elavtal. Men dels löser det inte problemet för den 75 procent som trots hyggliga avtal betalar ohyggliga elräkningar (som till största delen består av skatter och vindkraftssubventioner samt skatt på de skatterna). Och dels riskerar vi att få de problem som alltid följer av prisregleringar, nämligen brist.

I Kalifornien har man haft en fri elmarknad i för producenter och distributörer, men reglerat priserna mot slutkonsument för att ”skydda” dessa. Resultatet är ”elbrist” med så kallade rolling blackouts, det vill säga att elbolagen släcker ner hela områden enligt ett rullande schema för att klara elförsörjningen.

Det är rätt anmärkningsvärt. Efter att i decennier ha varit en destruktiv kraft i svensk energipolitik vill centern nu hantera elbristen med prisregleringar.

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.