Hellre utplåning än avreglering

Det är bara drygt tre år sedan moderaten Lars Lindblad sade att ”hyresmarknaden fungerar bra” och att moderaterna skall ”stänga diskussionen” om marknadshyror. Lindblad var då ledare för riksdagsgruppen och talade för partiledningen.

Nu visar det sig att den marknad som ”fungerar bra” i själva verket fungerar så dåligt att hyresrätter inte ens hör hemma i områden där det finns en ordentlig efterfrågan på bostäder.

Enligt Fredrik Reinfeldt i DN ”fungerar inte” hyresrätten ”som idé” i Stockholms innerstad. Han bejakar helt enkelt att hyresrätten försvinner som upplåtelseform innanför tullarna därför att det råder svartmarknad och att folk uppfattar ett förstahandskontrakt på en sunkig trea i vasastan som om det var Koh-i-nor-diamanten.

Uppenbarligen är vad som helst är bättre än att erkänna att hyresmarknadens problem är att den är sönderreglerad.

I praktiken innebär detta inte konsekvenser bara för Stockholms innerstad. Hyresrätten är hotad överallt där folk vill bo. Finns det en efterfrågan lönar det sig att bygga bostadsrätter och ombilda existerande hyresrätter till bostadsrätter. Att bygga hyresrätter är däremot inte lönsamt på grund av att hyrorna är inlåsta i ett förhandlingssystem som inte tar hänsyn till ekonomiska realiteter. Detta gäller inte bara i innerstaden utan även här i Solna eller Sundbyberg.

Utan regleringssystemet skulle det förmodligen byggas stora mängder hyresrätter. Stora delar av Östermalm byggdes som hyreshus, inklusive husen på Strandvägen och Karlavägen. Men det var som sagt före andra världskrigets krigsreglering – vilken i alltså lever med än i dag.

Vad som dessutom är märkligt med intervjun är att Reinfeldt uppenbarligen inte vet att vi sedan årsskiftet dessutom har ett reformerat förhandlingssystem. Det är tänkt att på sikt undanröja de problem han pekar på genom att det skall ta större hänsyn till lägesfaktorn.

Är det inte läge att införa marknadshyror innan det är helt omöjligt att bo i Stockholmsregionen utan att låna fem-tio millar?

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.