S har missat vad 3 procent betyder över tiden

Stefan Svallfors har skrivit intressant på Aftonbladets ledarsida.

En kort sammanfattning är att svenskarna stöd för välfärdsstaten kvarstår och att moderaterna och alliansen har lyckats hitta en strategi för att förändra utan att utmana detta stöd. Rimlig analys.

(S) å sin sida har gjort misstaget att inte förstå vad 3 procents tillväxt betyder. En bra tumregel är att 10 procents årlig tillväxt ger en fördubbling av BNP och därmed välstånd på 7 år. 7 procent ger motsvarande på tio år och 3,5 procent på 20.

Det betyder att vi har ungefär fördubblat vårt välstånd sedan 1990.

När folk får 100 procent mer stålex i lädret förändras deras konsumtionsmönster. Plötsligt får de möjlighet att skaffa en personlig tränare och ögonoperationer. Då frågar sig också många varför de inte kan få köpa städning eller en höftledsoperation till mormor?

Det är självklart. Men dessa personer blir då plötsligt uppläxade av sossarna som tror att en önskan om lite städhjälp är ett uttryck för en värderingsförskjutning mot ett hyllande av ”pigsamhället”. Till sist har sosseretoriken börjat jämställa alla som har jobb med ”de rika” (ett ord som sossar liksom spottar ut med en agressiv grimas).

På några år har sossarna därmed lyckats stöta bort stora delar av medelklassen i städerna — det vill säga den breda och tongivande delen av samhället. Det är politiskt förödande. Inte ens diktaturer klarar sig utan medelklassens stöd.

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.