Religionsneutrala röda dagar utmärkt idé

Debatten kring förslaget om religionsneutrala helgdagar är visserligen överblåst, men i tidningen Riksdag och Department hävdar Riksrevisionsverket att de sedan länge ha det systemet och att det fungerar bra.

Bakgrunden är en debattartikel av Qiasar Maahmod i Aftonbladet om att anställda borde kunna välja vilka dagar de är lediga för att fira större helger. Hela Sverige är stängt över jul, men alla svenskar firar inte jul. De röda dagarna borde göras om till semesterdagar som man får ta ut efter överenskommelse med arbetsgivaren.

Dumkonservatismen anförda av sin överstepräst Tuve Skånberg sågade förstås förslaget. Skånbergs argument var bland annat att det vore lika dumt som att kräva ”fri stavning” (Skånberg tror alltså att stavningen är lagstadgad — hur dum är han egentligen?).

Men friheten fungerar uppenbarligen på Riksrevisionen. Den som vill ersätta exempelvis långfredagens ledighet med en annan dag kan göra det efter att ha kommit överens med chefen. Nu ser jag omedelbart de dumkonservativa utropa ”ha ha ha, det krävs en överenskommelse”. Visst, men det krävs idag även en överenskommelse för att vara ledig en långfredag om man har ett jobb där man är schemalagd på långfredagen.

Vilket leder över till nästa argument. Det är faktiskt rätt många som arbetar nätter, kvällar, helger. Rätt många kan inte kräva att få vara lediga storhelger.

Det vore faktiskt utmärkt om vi kunde slippa den närmast komatiska tillstängdhet och usla servicenivå vi drabbas av under jul- och nyårsehelgerna, i samband med påsk och de där osorterade helgdagarna som hackar upp våren.

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.