Är det bra med nya företag

Enligt Svenskt Näringsliv startas rekordmånga företag.

Spontant känns det som en positiv nyhet. Men det finns också de som är kritiska och menar att det inte nödvändiigtvis är något bra. Resonemanget går ungefär så här: anledningen till att det startas företag är att stora arbetsgivare skär ner. Det handlar alltså inte om att folk har nya företagsidéer utan enbart om att de måste kunna försörja sig. Som egenföretagare har de sämre trygghet och måste jobba hårdare. På LO talar man föraktfullt om ”levebrödsföretagare”.

Ur en synpunkt har naturligtvis LO rätt. Det handlar inte om tusentals sprittande entreprenörer med unika idéer som kommer att göra dem rika och förändra världen.

Men ur två andra synpunkter har kritikerna helt fel.

För det första är en del av de nya företagarna just sprittande och kommer att förändra världen.

Men främst är värdet ett annat. Den som tvingas att själv börja driva företag lär sig något helt nytt jämfört med att vara anställd.

Han (eller hon)  lär sig till exempel vad saker kostar. En person med en lön på 25 000 i månaden kostar inte 25 000. Han kostar 50 000 i månaden.  Han lär sig vad kassaflöde är och att det kan ta tre månader mellan en första säljkontakt och de första pengarna på kontot.

Han lär sig vad initiativ innebär. Vad det innebär att verkligen leverera i tid och med kvalitet. Hur mycket ordning och reda och koll betyder för att överleva som företagare. Och han lär sig vad personliga egenskaper innebär. Hur viktigt det är med engagerade, drivande och pålitliga personer.

Och inte minst lär han sig att bry sig om andra människor. Att bli anställd innebär att en knippa rättigheter kommer med dina skyldigheter. Att bli företagare innebär inga som helst rättigheter.

Det innebär att vara tvungen att fundera på hur man gör andra nöjda och ta ansvar för sin egen situation.

Den erfarenheten är en viktig del i ett gott samhälle.

Därför är det bra att många startar företag.

Be Sociable, Share!

Du kan följa svar på detta inlägg via RSS 2.0-flödet. Både kommentering och pingning är inaktiverat.

Kommentarer inaktiverade.